Carl Victor Forsman

Carl Victor var son till Carl Erik Forsman och Lovisa Catharina Forsman, dvs bror till min mormors mormor Erika Wilhelmina. Carl Victor föddes 12 mars 1865 vid Övertjärn, Skinnskatteberg. Hans far, farfar och morfar var alla indelta soldater i Bergs kompani, Västmanlands regemente. Två av hans bröder var även de indelta soldater i samma kompani. 

Vi vet inte om Carl Victor arbetade innan han lämnade hemmet första gången. Om han gjorde det var det antingen vid soldattorpet han växte upp på eller möjligen i någon av gruvorna kring Riddarhytten. 1881 flyttade han till en gård i Övertjärn där han arbetade som dräng hos en lokal bonde. Efter ett år flyttar han hem igen och finns i hemmet till 1883 då han flyttar till Kungs-Barkarö igen för att tjänstgöra som dräng. Denna gång arbetar han hos major Mannerstråle vid Charlottenborg och stannar i två år. 1885 flyttar Mannerstråle, nu överst-löjtnant till Stockholm och Carl Victor flyttar tillbaka till soldattorpet i Övertjärn. Några månader senare tar han värvning men inte som indelt soldat utan som artillerist i Svea artilleriregemente i Vaxholm. Han kommer till Vaxholm och konstapelskolan i maj 1886 där han påbörjar sin utbildning. 

Östra Dojonen Vaxholms fästning

Den 11 augusti 1887 håller artilleristerna i konstapelskolan på att förbereda för en övning nästa dag på Trälhavet. De höll på att aptera krevadpatroner (lösa patroner). Det regnade den här dagen så för att hålla krutet torrt hade ett provisoriskt skjul byggts vid Östra donjonen (logementbyggnad i en fästning). Vad som riktigt hände har aldrig blivit fastställt men vid fyratiden på eftermiddagen lämnar arbetsledaren löjtnant Hugo Kihlstedt för att gå till telefonväxeln. Innan han kallats till växlen hade han beslutat att de skulle avsluta arbetet för dagen. När han avslutat sitt samtal går han direkt till officersmässen. Dit anländer han ca 15 minuter innan explosionen. Artilleristen Blomkvist hade skickats på ett ärende och artilleristen Olsson lämnade alldeles innan explosionen för att gå till toaletten. Dessa var de enda av konstapelskolan som överlevde explosionen. Explosionen var kraftig och de kvarvarande männen slungades iväg åt alla håll, rutor krossades, eld utbröt och klockan på borggården stannade. Likdelar hittades till och med på Rindö. Trots denna förödelse kunde det varit ännu värre. I skjulet hade tidigare även funnits skarp ammunition vilken hade flyttats innan explosionen.

Idag finns en minnestavla i minneslunden vid Vaxholms kastell med namnen på de 19 artillerister som dog denna dag. På kyrkogården i Vaxholm där 18 av dem är begravda (i samma grav) finns en minnessten som också har namnen ingraverade. Carl Victor dog endast 22 år gammal.

 /minnessten-vaxholms-fastning.jpg

Minnesstenen vid Vaxholms fästning. Notera att Carl Victors födelsedatum är fel, han föddes i mars inte maj.

3 nov 2016

Länkar

http://scheutz.co.uk 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)