Nils Gottfrid Theves bakgrund

Det här projektet handlar om att titta på anfäderna till min kusins farfar Nils Gottfrid Theve och hans farmor Anny Viktoria Matilda (Amy) Olsson. Vi har samma mormor och morfar så de anorna finns redan i tidigare inlägg.

    Nils Gottfrid Theve och Amy Olsson

Det fanns ganska gott om foton och annan information runt ett flertal av anfäder på den här sidan så det var enkelt att starta.

Nils Gottfrid Theve tar oss tillbaka till Västmanland där han föddes 21 mars 1891 i Köping. Hans föräldrar var färgerifabrikör Karl Gustaf Gustafsson och Anna Kristina Karlsson båda från Västmanland. Anna Kristina var hushållerska hos Karl Gustaf i Arboga innan de gifte sig.

   Karl Gustaf Gustafsson och Anna Kristina Karlsson

Både Karl Gustafs och Anna Kristinas föräldrar kom också från Västmanland. Däremot i nästa generation igen händer det saker. Anna Kristinas morföräldrar flyttade från Stockholmstrakten upp till Västmanland. Karl Gustafs morfar är okänd eftersom hans mamma Johanna Gustava Norén är född utom äktenskap.

Nils Gottfrids föräldrar flyttar till Stockholm eftersom båda två dör där men 1900 bor de fortfarande i Köping.

Amys föräldrar var bruksförvaltare Carl Julius Olsson och Matilda Andersson. Hon föddes 19 mars 1893 i Västervåla. I Västervåla låg Trummelsbergs Bruk som var en del av Ferna Bruk. Amys pappa var bohållare, inspektor och bruksförvaltare på Trummelsberg. Bruket lades ned 1907. För mer information om bruket rekommenderar jag att läsa ” Trummelsberg – ett bruk i Västmanland” och ” Trummelsbergs Nya Hytta” båda är 40p uppsatser från Stockholms universitet. Den förra skriven av Andreas Theve och Tomas Ardell, den senare av bara Andreas Theve (sonson till Nils Gottfrid). Carl Julius föddes i Färnebo i Värmland, och hans far var lantbrukare. Carl Julius rötter finns i flera led i Värmland.

   Carl Julius Olsson och Matilda Andersson

Amys mamma Matilda var däremot född i Järboås i Örebro län. Både hennes far (Anders Ersson), farfar (Eric Persson) och farfars far (Peter Olsson) var bergsmän i Järboås. Överhuvudtaget verkar det mest vara bergsmän på Anders Erssons sida av släkten.  

Hennes mamma (Greta Lisa Nilsdotter) var också från Järboås och var torpardotter, men även här finns bergsmännen - både hennes farfar och morfar var bergsmän. Oavsett om de fanns i Värmland, Örebro eller Västmanland hade den här sidan av släkten mycket högre social ställning än den grenen som återfinns i Skinnskatteberg. Förfäderna på Andreas mammas (Birgitta Johannesson) sida arbetade för de på hans pappas (Tolle Theve) sida av släkten. Kanske inte i direkt mening men på Birgittas sida var de gruvarbetare och hyttarbetare till största delen, Tolles sida var bergsmän och personer som drev bruken. Det finns mer att forska fram på den här grenen.

  Trummelsberg

27 jul 2014

Länkar

http://scheutz.co.uk 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)