Rötter i Skinnskatteberg

Min mormors mamma Gerda Lind föddes i Skinnskatteberg. På den här grenen var det återigen inte mycket vi visste och det som skrevs ned av mamma och mormor behövde inte stämma med verkligheten. Gerdas föräldrar skulle vara Anders Lind och Erika Forsman. Om Erika visste vi följand som skrivits på en lapp som följde med ett smycke:

Lovisa Forsman född Gruvman 1829

Erika Vilhemina Lind född Forsman 18.11 1852

Gerda Viktoria Lundahl född Lind 1.3 1888

Karin Vilhelmina Johannesson född Lundahl 28.8 1907 (Kajsa)

Övriga uppgifter var:

Gerdas föräldrar var Anders Lind 1854-12-20 i Skilån – 1918 i Skinnskatteberg.

Gift 1873-02-14 med Vihelmina Erika Forsman född 1852-11-20 i Övertjärn, död 1922.

Anders föräldrar: Anders Lind 1818-1853 Skinnskatteberg, g.m. Anna Näf 1820 -1904 (Skinnskatteberg). Erikas (Jag tror det var hennes tilltalsnamn) föräldrar: Karl Erik och Lovisa Katarina Forsman.

Med detta gav jag mig på kyrkoböckerna i Skinnskatteberg. Jag visste redan att uppgifterna om Kajsa var korrekta. Uppgifterna om Gerda visade sig stämma.

Hennes pappa Anders Lind föddes 29 december 1854 i Skilån och dog 5 feb 1918 i Riddarhyttan. Han var gruv och hyttarbetare. Wilhelmina Erika föddes 29 november 1852 i Övertjärn och dog 19 januari 1922 i Skilån. Anders och Erika gifte sig 14 februari 1873.

Uppgifterna om Anders föräldrar stämde men när det kom till Erikas föräldrar blev det problem. Enligt de uppgifter jag hade hette hennas pappa Karl Erik Forsman och hennes mamma Lovisa Katarina Gruvman. Det var omöjligt att hitta en Lovisa Katarina Gruvman född 1829 i Skinnskatteberg. Efter lite luskande på Anbytarforum och en fråga ställd under Skinnskatteberg kom jag fram till att Lovisa Katarina föddes Forsman. Forsman var ett soldatnamn som hörde till soldattorpet vid Övertjärn. Hennes far Per (Andersson) var soldat där. Så hon hette Forsman när hon föddes och Forsman som gift. Den som bytte namn var hennes man Karl Erik som föddes Wetterskog och blev Forsman när han tog över som soldat på samma torp som sin svärfar. Wetterskog i sin tur var också ett soldatnamn och hörde till soldattorpet i Wetterskoga. Karl Eriks pappa var soldat på det torpet. Hur kom Gruvman in i bilden? Jo en av Lovisa Katarinas systrar Johanna Maria gifte sig med Johan Adolf Grufman.

Gerdas farmor Anna Näf och hennes mormors mor Sara Brita Näf var kusiner. De härstammar från mjölnaren Erik Ersson Näf och hans fru Anna Davidsdotter från Avesta.

När det här väl var uträtt så var det oftast mycket enkelt att hitta hela tjocka släkten i Skinnskatteberg och gå många generationer bakåt. Det finns mycket information på Anbytarforum under Skinnskatteberg från flera som forskar på samma personer som jag. (Troligen är vi släkt vet bara inte hur i nuläget.) Kyrkoböckerna i Skinnskatteberg hör också till de bättre och har ofta lite extra noteringar som kan ge fler uppgifter. I Skinnskatteberg har väldigt många på denna gren jobbat i gruvorna och hyttorna. Via alla ingiften och olika grenar finns givetvis också en och annan smed, vallon och skogsfinne, men de är många generationer tillbaka i tiden. Här finns också ena och annan skomakare och mängder med indelta soldater. Via en annan släktforskare, Gunne Ramberg (släkt via Näf), har det tillkommit mer information om bergsmän och fler smeder som t ex Werme.

Släkten sträcker även ut sig i Västmanland och till Närke och Dalarna. Några emigrerade till USA men en del kom faktisk också tillbaka. Eftersom mänga jobbade i gruvorna och hyttorna så finns det i denna gren av släkten ett väldigt stort engagemang inom fackföreningsrörelsen. Efter att ha läst en artikel om en släkting så förstår man detta engagemang och det förvånar mig att inte fler emigrerade till USA, men troligen hade de inte råd med biljetten.

27 Jul 2014

Välkommen till min hemsida. För blogg på engelska/for a blog in English https://scheutz.home.blog/
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)