Vad hände med Axel Edvard Lundahl?

Axel Edvard Lundahl var min mammas morfars pappa. Han skulle enligt muntlig tradition vara född i Sickla. Han gifte sig i Stockholm med Agnes Jansson och de bodde en tid i Stockholm. Sedan skulle Axel Edvard försvunnit i två år utan förklaring för att sedan dyka upp hos familjen nu i Solna. Min första tanke när jag hörde detta var att han satt i fängelse men forskningen får visa vägen och vad som egentligen hände. Hittills hade inte alla de muntliga traditionerna varit riktigt sanna.

 Axel Edvard Lundahl, min mormors farfar.

Efter lite letande på internet hittade jag att Sickla skulle finnas under Danviks Hospital och Sicklaö i kyrkoböckerna. Detta visade sig vara rätt och Axel Edvard föddes 23 maj 1849 i denna församling på Skuru ägor där hans far Johan (Jan) Erik Lundahl var trädgårdsmästare. Hans mamma hette Sofia Charlotta Westlund. Med de uppgifter jag hittade i födelseboken och husförhören fick jag fram att pappan flyttar in från Solna 1843. Mamman flyttar in från Klara 1845 efter att de gift sig. Axel Edvard är andra barnet, han har en äldre bror född 1846 också i Skuru. 1850 flyttarfamiljen till Östertelje (Södertälje landsförsamling) men redan året efter flyttar de till kvarteret Vindruvan på Kungsholmen, troligen till Scheelegatan 2. Här stannar de också bara ett år och flyttar 1852 till Solna. Pappan är då trädgårdsmästare på Ekelund (idag Huvudsta/Västra Skogen). 1871 flyttar Axel Edvard hemifrån till Jakobs församling i Stockholm. När han gifter sig 1875 är han handelsbokhållare, han gifter sig i Hedvig Eleonora församling och de bor på Styckjunkargatan 7. Första barnet dottern Esther föds i Hedvig Eleonora 1876. Sonen Gunnar föds i mars 1878 i Hedvig Eleonora. Vid bådas födelse står Axel Edvard som handelsbokhållare. I april 1878 flyttar familjen till Adolf Fredrik, Norrtullsgatan 19.

Kring slutet av 1878 början av 1879 flyttar familjen till Solna. Enligt husförhörsboken i Solna flyttar de in till Norrbacka. Pigan som arbetat hos dem på Styckjunkargatan finns fortfarande i tjänst hos familjen när de flyttar till Solna men 1880 då de flyttar från Törntorp (Norrbacka?) till Anderstorp i Huvudsta flyttar pigan tillbaka in till Stockholm. I husförhörsboken under Anderstorp står Axel Edvards titel som bokhållare men det är överstruket och tillskrivet stenhuggare istället. I oktober 1885 flyttar familjen från Anderstorpet till Sundbyberg och nu stå han som fd handelsbokhållare, stenhuggare. Intressant notering här och under Törntorp 1880 står ordet fri efter hans namn. Om detta beror på att han var en fri stenhuggare dvs valt yrket frivilligt eller om han blivit frigiven efter straffarbete framgår inte. Helt klart är dock att han aldrig försvann, han har hela tiden varit skriven med familjen under alla dessa flyttningar. Något måste dock ha hänt eftersom han går från att vara bokhållare till stenhuggare. Ändringen av yrke och boende samt att de slutar ha piga tyder på att familjen hamnat i svårigheter på något sätt. Här finns mer att forska i.

 Sofia Charlotta Westlund – Axel Edvards mamma.

I Solna föddes ytterligare två barn till familjen - Birger i okt 1880 (troligen Törntorp) och Ragnar 1884 i Anderstorp. Ragnar Lundahl är min mormors far.

Axel Edvards pappa, farfar och morfar var alla trädgårdsmästare. Farfar jobbade i Hässelby, pappa i Hässelby, Solna, Skuru, Östertelje, Kungsholmen och tillbaka till Solna. Morfar jobbade i Solna. De verkar ha tillbringat mycket tid vid Ingenting, Ekelund och Västra Ingentingskogen. Längre tillbaka i generationerna hamnar vi i Södermanland, Stockholm, och Nyland i Finland. Bönder, skräddare och dragoner.

 

Ingentingskogen finns idag inte kvar – det är mest som en större skogsdunge. Torpet ingenting där Sofia Charlotta Westlund föddes låg ungefär där Tomtebodaterminalen idag ligger. Ekelund är det område som idag finns mellan Huvudsta Gård och Karlberg. Där Pampas Marina finns idag fanns tidigare bostäder och det var antingen där eller mer i höjd med Svima som Sofia Charlotta levde de sista 60 åren av sitt mycket långa liv, hon var 97 när hon dog.

 

Västra Ingentingskogen är området som ligger innanför Ekelund och nedanför dagens Västra Skogen och sträckte sig mot där vi idag har Ingenting och Tomtebodaterminalen. Kolonilotterna i Västra Skogen skapades i Västra Ingentingskogen.

Anderstorp där Ragnar Lundahl föddes finns heller inte kvar. Det låg nära stenbrottet Jungfrudansen. Om man följer allén från Huvudsta Gård och tänker sig en liten förlängning kommer man till där torpet en gång låg. Det låg inte vid Anderstorpsvägen utan lite nedanför där husen vid Anderstorpsvägen idag ligger.

 

27 jul 2014

Länkar

http://scheutz.co.uk 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)